6 Ιουλ 2013

Εξωτικό Μαροκινό Κοτόπουλο



 

Πρόκειται για ένα φαγάκι-ταξίδι στην Ανατολή. Όλο αρώματα και γευστικές αντιθέσεις. Η κουζίνα των αραβόφωνων χωρών της Αφρικής χαρακτηρίζεται από έντονα ανατολίτικα μπαχαρικά σε συνδυασμό με μεσογειακά υλικά. Στο εξωτερικό χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης, σε εμάς όμως δεν έχει τη θέση που θα έπρεπε, αφού μάς έχει πιάσει 'υστερία' με τα κινέζικα, τα ασιατικά, τα σούσι κτλ..
Δοκιμάστε να το φτιάξετε. Δε θέλει κόπο, μόνο ελάχιστο χρόνο.

Εξωτικό Μαροκινό Κοτόπουλο
6 κοπανάκια κοτόπουλου
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
1.5 κουταλάκι τζίντζερ σε σκόνη
1 κουταλάκι κουρκουμά
3 κλωστές σαφράν
3 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο
3 κόκκους μπαχάρι
1 κουταλάκι ξερό κόλιανδρο
Αλάτι
Πιπέρι
Ελαιόλαδο
1 λεμόνι τουρσί ψιλοκομμένο
Ελιές πράσινες (αν σας αρέσουν)

Από το προηγούμενο βράδυ ανακατεύουμε σε ένα μπολ το κρεμμύδι, το σκόρδο, το τζίντζερ, τον κουρκουμά, το σαφράν, το μαϊντανό, το μπαχάρι, τον ξερό κόλιανδρο και το πιπέρι. Προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο για να ανακατευτούν τα υλικά καλύτερα. Ξεπλένουμε το λεμόνι από την άλμη, το ψιλοκόβουμε και το προσθέτουμε στα υπόλοιπα υλικά. Αν δεν έχετε λεμόνι τουρσί χρησιμοποιείστε τη φλούδα ενός λεμονιού, αφού πρώτα αφαιρέσετε το άσπρο μέρος. Πλένουμε το κοτόπουλο και το βυθίζουμε στη μαρινάρα. Σκεπάζουμε με μεμβράνη (ή με το καπάκι του σκεύους) και το αφήνουμε στο ψυγείο.
 
 
Την άλλη μέρα ρίχνουμε στην κατσαρόλα 3-4 κουταλιές ελαιόλαδο. Όταν ζεσταθεί ρίχνουμε μέσα το κοτόπουλο μαζί με τη μαρινάρα του. Το αφήνουμε ανακατεύοντας σε μέτρια φωτιά μέχρι να ασπρίσει καλά απ’ έξω. Περίπου για 20 λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτουμε ζεστό νερό, τόσο ώστε να καλύπτει τα μπουτάκια και όσες ελιές θέλουμε (αν θέλουμε). 
Το αφήνουμε να μαγειρευτεί σε χαμηλή φωτιά. Σιγά-σιγά το νερό εξατμίζεται και δημιουργείται μια πεντανόστιμη σάλτσα. Ελέγξτε αν χρειάζεται αλάτι, αν και το πιθανότερο είναι πως όχι, γιατί το λεμόνι θα βγάλει το αλάτι του. Αν σας αρέσει ιδιαίτερα ο μαϊντανός, προσθέστε επιπλέον προς το τέλος του μαγειρέματος. Μπορείτε να βάλετε και φρέσκο κόλιανδρο, αν είστε φίλοι του.
 
 Συνοδέψτε το πιάτο με κουσκούς, ρύζι, πουρέ ή μονάχα με ψωμάκι...

Υπέροχο αποτέλεσμα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου