1 Μαΐ 2013

Ταχινόπιτες, για τη νηστεία


Ένα από τα πιο παραδοσιακά γλυκά της Κύπρου είναι οι ταχινόπιτες, οι οποίες καμία σχέση δεν έχουν με όσες βρίσκουμε εδώ. Οι κυπριακές είναι μαλακές μέσα και τραγανές απ'έξω, αρκετά υγρές, όλο αρώματα! Αν βρεθείτε προς τα εκεί περάστε από το Vienna για να δοκιμάσετε την επιτομή του είδους!
Για τις μέρες που διανύουμε είναι ιδανική τροφή, αν και αρκετά παχυντική. Ως διαδικασία θα σας πάρει περίπου 1 ώρα ή και λιγότερο, χωρίς το φούσκωμα και το ψήσιμο. Γενικά, δεν είναι κάτι δύσκολο. Αν πάλι επιμένετε στα κουλούρια, σας προτείνω αυτά εδώ και αυτά εδώ που δίνουν εγγυημένο αποτέλεσμα!

Ταχινόπιτες

600 γρ. αλεύρι για ζύμωμα (σε κίτρινη συσκευασία ή πορτοκαλί)
2 κουταλιές ζάχαρη
1 φακελάκι μαγιά
1 πρέζα αλάτι
1 φλιτζάνι χλιαρό νερό
1 κουταλάκι κανέλλα
μισό κουταλάκι τριμμένο μαχλέπι
μισό κουταλάκι τριμμένη μαστίχα
2 κουταλιές ελαιόλαδο

Για τη γέμιση
1 φλιτζάνι ταχίνι
1 φλιτζάνι ζάχαρη
κανέλλα

Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε όλα τα στερεά υλικά και τα ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τα υγρά και αρχίζουμε το χτύπημα σε χαμηλή αρχικά και έπειτα σε μέτρια ταχύτητα. Χτυπάμε για λιγότερο από 5 λεπτά. Η ζύμη θα είναι μαλακή και δε θα κολλάει.


Ρίχνουμε αλεύρι στον πάγκο της κουζίνας, παίρνουμε ένα κομμάτι ζύμης και το ανοίγουμε με τον πλάστη. Αν χρειαστεί πασπαλίζουμε και από πάνω με αλεύρι. Βάζουμε μία γερή κουταλιά ταχίνι και 1-2 κουταλιές ζάχαρη. Εξαρτάται πόσο γλυκό θέλετε το αποτέλεσμα. Πασπαλίζουμε με κανέλλα.


Τυλίγουμε από την κάτω δεξιά γωνία προς τα πάνω. Παίρνουμε τη μία άκρη αυτού του χοντρού "κορδονιού" και την τυλίγουμε προς τα μέσα για να σχηματιστεί ένα "σαλιγκάρι". Τις πατάμε με την παλάμη μας για να "κάτσουν".



Μεταφέρουμε τις ταχινόπιτες σε ένα ταψί όπου έχουμε βάλει λαδόκολλα και τις αφήνουμε να φουσκώσουν σκεπασμένες με μια καθαρή πετσέτα.
Πριν τις ψήσουμε διαλύουμε σε ένα φλιτζανάκι του καφέ νερό με ένα κουταλάκι μέλι και τις αλείφουμε από πάνω.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς και ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα καραμελένιο από πάνω και από κάτω.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου