10 Φεβ 2013

Ριζότο με κοτόπουλο και λαχανικά

Νομίζω ότι το πιο ωραίο από όλες τις απόψεις ριζότο το δοκίμασα στο υπέροχο εστιατόριο του μουσείου της Ακρόπολης. Ο συνδυασμός των γεύσεων ήταν μοναδικός, το ρύζι ήταν ψημένο στην εντέλεια και η αναλογία χυλού-ρυζιού απολύτως ισορροπημένη. Δυστυχώς πρόσφτατα, σε ιταλικό εστιατόριο της Ρόδου μισοέφαγα ένα αποτυχημένο αντίστοιχο πιάτο του οποίο την όποια γεύση ισοπέδωνε η κρέμα γάλακτος και επιπλέον ανήκε στην κατηγορία "στοκέ".
Προς αποζημίωσή μου έφτιαξα την προηγούμενη εβδομάδα αυτό το πιάτο, ελαφρύ και αρωματικό. Είναι πολύ εύκολο να το φτιάξετε και πολύ γρήγορο.

Ριζότο με λαχανικά και κοτόπουλο

Μισό φιλέτο κοτόπουλο
1 πιπεριά φλωρίνης
1 πιπεριά πράσινη κέρατο
1 καρότο
1 μικρό κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
1 φρέσκο κρεμμυδάκι
2 κουταλιές καλαμπόκι
3 κουταλιές μαϊντανό
3 κουταλιές άνιθο
3 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
1 φύλλο δάφνη
2 κουταλιές φιλαδέλφεια
1 κούπα ρύζι για ριζότο
1/4 κούπας κονιάκ
2,5 κούπες νερό
100 περίπου γραμμάρια τριμμένη παρμεζάνα ή κεφαλογραβιέρα

Θα χρειαστείτε ένα τηγάνι, όχι πολύ ρηχό.

Κόψτε το κοτόπουλο σε μπουκίτσες και βάλτε το να βράσει στο νερό μαζί με τη δαφνη και αλάτι, μέχρι να ψηθεί.
Κόψτε τα λαχανικά σε μικρά κομματάκια. Σωτάρετε στο λάδι το κρεμμύδι και το σκόρδο. Μόλις μαραθούν προσθέστε τις πιπεριές και το καρότο. Ανακατέψτε τα για να σωταριστούν. Προσθέστε το καλαμπόκι. Ρίξτε μέσα το ρύζι για να σωταριστεί και αυτό. Σβήστε με το κονιάκ. Αρχίστε να προσθέτετε λίγο λίγο από το ζωμό του κοτόπουλου ανακατεύοντας συνεχώς. Προσοχή η φωτιά να είναι στο χαμηλό. Όσο πίνει το ζωμό τόσο προσθέτουμε νέο. Φροντίζουμε ο ζωμός μας να διατηρείται ζεστός όσο τον χρησιμοποιούμε. Όταν το ρύζι είναι σχεδόν έτοιμο προσθέτουμε και το κοτόπουλο με το φρέσκο κρεμμυδάκι. Στο τέλος ρίχνουμε το άνιθο και το μαιντανό. Ελέγχουμε το αλάτι και το πιπέρι.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε το φιλαδέλφεια, ανακατεύουμε απαλά. Τέλος ρίχνουμε και το τυρί. Αφήνουμε για λίγο το ριζότο μας να ξεκουραστεί (2-3 λεπτά) και...έτοιμο!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου