13 Ιουλ 2013

Γλυκά Ρολά με Κανέλλα

Η καλύτερη περίοδος για ενασχόληση με το θέμα "ζύμες" και ειδικότερα με αυτές που περιέχουν μαγιά, είναι το καλοκαίρι. Ο λόγος απλός: ο χρόνος αναμονής για το φούσκωμα της ζύμης μειώνεται στο μισό. Ιδιαίτερα, δε, αν αφήσετε τη ζύμη σε σημείο που χτυπάει ο ήλιος, όπως έκανα εγώ, τότε έχετε ξεμπερδέψει σε χρόνο ντε-τε.
Σήμερα το μεσημέρι θυμήθηκα τα ζυμαράκια. Αμφιταλαντεύτηκα μεταξύ ζήμης ψωμιού, ζύμης για βάφλες, ζύμης για τσουρέκι και ζύμης για ρολά με κανέλλα. Τελικά κατέληξα στο τελευταίο, μιας και τη συγκεκριμένη συνταγή δεν την έχω ανεβάσει στο μπλογκ.
Όπως βλέπετε από τις φωτογραφίες, τα ρολάκια βγαίνουν εξαιρετικά αφράτα, αέρινα και ελαφριά (εννοώ σε βάρος :-) ).
Ήδη, το μισό ταψί έχει εξαφανιστεί, αν σας λέει κάτι αυτό.

Γλυκά Ρολά με Κανέλλα

250 γρ. γάλα
75 γρ. βούτυρο
60 γρ. ζάχαρη
1 πακετάκι μαγιά φρέσκια (25 γρ.)
1 αβγό + 1 αβγό για επάλειψη
450 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 πρέζα αλάτι
10 σποράκια κάρδαμο

 Για τη γέμιση

60 γρ. βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
30 γρ. ζάχαρη (καστανή κατά προτίμηση)
1 κουταλάκι κανέλλα

Βάλτε να ζεσταθεί ελαφρά το γάλα με το βούτυρο. Το βούτυρο θα λιώσει μέσα στο γάλα. Καλό είναι να μην το αφήσετε να κάψει. Αν συμβεί κάτι τέτοιο πρέπει να το αφήσετε να έρθει σε χλιαρή θερμοκρασία. Εγώ το ζέστανα στα μικροκύματα, για πιο ελεγχόμενη κατάσταση.
Ρίξτε το γάλα με το βούτυρο στον κάδο του μίξερ. Με το χέρι σας λιώστε μέσα σε αυτό τη μαγιά. Προσθέστε και τη ζάχαρη. Αφήστε τα για πέντε λεπτά. Προσθέστε το αβγό με το κάρδαμο και βάλτε το μίξερ σε λειτουργία με το εξάρτημα Κ.
 Αφού ανακατευτούν τα υλικά αρχίστε να ρίχνετε κουταλιά κουταλιά το αλεύρι και την πρέζα αλατιού. Προσοχή, το μίξερ να είναι σε χαμηλή ταχύτητα για να μη γίνει χάλια η κουζίνα. Όταν δείτε ότι το μείγμα αρχίζει να στέκεται, αλλάξτε το εξάρτημα Κ με το γάντζο. Συνεχίστε να προσθέτετε αλεύρι. Αφήστε το μείγμα να χτυπηθεί για κανένα δεκάλεπτο. Θα σας φαίνεται ότι θέλει κι άλλο αλεύρι αλλά όσο περνά η ώρα, με το χτύπημα το ζυμαράκι σφίγγει.

Όμως, ακόμα και στο τέλος η ζύμη θα κολλά λίγο στα χέρια σας. Ξεκολλήστε την από τον κάδο του μίξερ, ρίξτε λίγο αλεύρι στον κάδο (και γύρω γύρω) αφήστε μέσα τη ζύμη αφού της δώσετε ένα σχετικά στρογγυλό σχήμα και πασπαλίστε από πάνω με λίγο αλεύρι ακόμα. Σκεπάστε τον κάδο με πετσέτα και αφήστε τη ζύμη να διπλασιάσει τον όγκο της. Τότε ξεφουσκώστε την πιέζοντας με τα χέρια σας.


Ανοίξτε τη με τη βοήθεια ενός πλάστη σε αλευρωμένη επιφάνεια σε σχήμα ορθογώνιου παραλληλόγραμμου. Αλείψτε το βούτυρο και πασπαλίστε με τη ζάχαρη και την κανέλλα. Αν σας αρέσουν οι αρκετά γλυκές γεύσεις βάλτε διπλάσια ποσότητα ζάχαρης. Τυλίξτε τη ζύμη σε ένα μακρόστενο ρολό και κόψτε από την άκρη του ρολάκια πάχους ενάμιση περίπου εκατοστού. Τοποθετήστε τα σε ένα ταψάκι ή σε ένα τσέρκι με αντικολλητικό χαρτί, το ένα δίπλα στο άλλο κολλητά και σφιχτά. Αφήστε τα και πάλι να φουσκώσουν. Αλείψτε τα με χτυπημένο ελαφρά αβγό και ψήστε τα για 15 περίπου λεπτά στους 180 βαθμούς.







Αν θέλετε να αντικαταστήσετε την κανέλλα με άλλη γέμιση μπορείτε να βάλετε: μερέντα, πουρέ κάστανο, σοκολάτα, μαρμελάδα, ξηρούς καρπούς, ταχίνι ή ό,τι άλλο φανταστείτε!














Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου